Strona główna PACJENT W CENTRUM Dieta dla osoby zapracowanej

Dieta dla osoby zapracowanej

1645
PODZIEL SIĘ

Artykuł ukazał się w Medical Maestro Magazine, Vol. 1, s./p. 001-148

Często słyszę  pytanie, jaką dietę zaproponowałabym osobie bardzo zapracowanej. Sprawa nie jest prosta, bo rzeczywiście żyjemy w szybkim tempie i często od rana do wieczora jesteśmy poza domem. Problem ten niestety dotyczy coraz większej liczby osób. Jednak niezależnie od tego, czym się zajmujesz, obowiązują cię niestety nieubłagalne zasady natury. Żeby mieć energię do pracy przez cały dzień, mieć ładną sylwetkę i ją utrzymać oraz być zdrowym dzisiaj i przez kolejne lata, potrzebujesz realizować codzienne potrzeby organizmu. Warto zastanowić się, jak to zrobić, żeby organizm zaopatrzyć w składniki odżywcze, które są niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania.

Pierwszym krokiem do prawidłowego odżywiania jest zjedzenie śniadania. Zawsze spożywaj je do godziny od wstania. Jeżeli jest tylko taka możliwość, zjedz je w domu. Możemy je przygotować w szybki, prosty sposób. W wolnej chwili robimy mieszankę z ziaren słonecznika, dyni czy sezamu. Do tego dokładamy orzechy włoskie, laskowe lub migdały, a następnie owoce suszone, takie jak śliwki, morele, owoce żurawiny, rodzynki, daktyle czy figi. I na sam koniec dorzucamy płatki owsiane, gryczane albo pszenne. Mieszankę przygotowaną z dowolnie wybranych składników trzymamy w pojemniku. Teraz tylko wystarczy dodać zimne lub ciepłe mleko, napój sojowy lub otworzyć jogurt, wsypać mieszankę i mamy gotowe śniadanie. Dla osób, które lubią kanapki, też jest proste rozwiązanie. Kroimy pieczywo razowe, pełnoziarniste lub chleb graham. Do tego sięgamy po ugotowane jajko, ser twarogowy, rybę wędzoną czy np. chudą wędlinę bez konserwantów. Poza tym jemy co najmniej pół szklanki surowych warzyw polanych oliwą z oliwek lub olejem lnianym. Oczywiście np. ryby czy jajka są składnikami niedobrymi z punktu widzenia komunikacji z drugą osobą, które sprawiają, że będziemy pachnieć mało zachęcająco. Dlatego warto przemyśleć, co zjadamy. Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, dlatego powinno być tak skomponowane, aby dostarczało nam energii i potrzebnych składników odżywczych. Gdy opuszczamy śniadanie, przesyłamy organizmowi sygnał głodu, a on zaczyna oszczędniej wydatkować energię, aby zabezpieczyć się na wypadek przyszłego głodu. Hormony zaczynają spowalniać przemianę materii i hamują utratę dostawców energii, którymi są w ciągu dnia tłuszcz i cukier. Efekt jest odwrotny: w miejsce właściwej przemiany energii uzyskujemy przemianę spowolnioną.

Następną bardzo ważną zasadą jest spożywanie małych, regularnych posiłków o niskim bądź średnim indeksie glikemicznym. Posiłkiem nazywamy wszystko, co wnosi kalorie. Organizm potrzebuje sygnału, że ma dostarczone paliwo, które jest dla niego źródłem energii. Dzięki temu nie będzie spowalniał metabolizmu. Drobne przekąski o właściwym indeksie glikemicznym stabilizują stężenie cukru we krwi i dają uczucie sytości, przez co ułatwiają utrzymanie właściwej wagi i pomagają w kontrolowaniu uczucia głodu i łaknienia na słodycze. Ze względu na to, że mamy swój organizm odżywiać, a nie tylko jeść, posiłki powinny być tak skomponowane, aby były źródłem witamin, minerałów, pełnowartościowego białka, węglowodanów, tłuszczów roślinnych na zimno, które są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.