Strona główna FIRMY RODZINNE Firmy rodzinne. Wynagrodzenia i stanowiska

Firmy rodzinne. Wynagrodzenia i stanowiska

Prowadzenie firmy rodzinnej ma swoje zalety i wady. Do zalet można zaliczyć rodzinną atmosferę, wzajemne zrozumienie czy zaufanie. Do najczęściej wymienianych problemów w firmach rodzinnych należą przekazanie kontroli nad firmą (o której mogli Państwo przeczytać w poprzednich numerach), a także kierowanie następcami i zarządzanie wynagrodzeniami.

PODZIEL SIĘ

Artykuł ukazał się w Medical Maestro Magazine, Vol. 5, s./p. 593-740

W każdym przedsiębiorstwie właściwe ustalenie wynagrodzeń dla pracowników sprawia problem, ze względu na to, że stawia przed zarządzającymi konieczność pogodzenia oczekiwań pracowników z finansowymi możliwościami firmy. W przedsiębiorstwach rodzinnych problem wynagrodzeń jest jeszcze bardziej skomplikowany.

Głównym powodem pojawiających się problemów związanych z wynagrodzeniami jest zatrudnienie dwóch rodzajów pracowników: pierwsza grupa to członkowie rodziny a druga grupa składa się z wszystkich pozostałych osób zatrudnionych w danej firmie. Jeśli system wynagrodzeń nie zostanie odpowiednio skonstruowany, może to doprowadzić do pogorszenia stosunków wewnątrz rodziny, co przełoży się na atmosferę panującą w firmie. Mogą pojawić się również konflikty pomiędzy członkami rodziny i pozostałymi pracownikami, szczególnie gdy występuje duża rozbieżność zarobków.

Dylematem w firmach rodzinnych przy ustalaniu wynagrodzeń jest również wybór kryterium różnicowania wynagrodzeń pracowników należących do rodziny. W niektórych firmach rodzinnych największe znaczenie przy ustalaniu wysokości pensji mają przykładowo czynniki takie jak: hierarchia w strukturze organizacyjnej, kwalifikacje czy staż. A w innych przedsiębiorstwach rodzinnych decydująca okaże się pozycja w rodzinie danego pracownika. Pamiętajmy, że stosowanie równych stawek dla wszystkich pracowników pochodzących z rodziny może nie być dobrym rozwiązaniem. Z jednej strony stworzy dobry klimat pracy, gdzie wszyscy starają się być równi, a z drugiej może wpłynąć na powstawanie konfliktów.

Zatrudnienie pracownika-członka rodziny może w przyszłości rodzić szereg problemów. Przede wszystkim skomplikuje stosunki pomiędzy pracownikami, którzy zdadzą sobie sprawę, że osoba z rodziny została wyróżniona niesprawiedliwie, ponieważ przykładowo realizuje  obowiązki przekraczające jej kompetencje wynikające z wykształcenia. Nie ulega wątpliwości, że osoba zatrudniona powinna wykonywać pracę, która będzie adekwatna również do wykształcenia.